.......hvad ville livet være uden kærlighed og kage?

torsdag den 9. december 2010

Scones

Fik lige pludselig en ubestemmelig trang til rigtig engelsk afternoon tea, med te i skønne kopper, scones med double cream og marmelade og små delikate agurkesandwich. Hmmm...da jeg åbnede øjnene så var det stadig torsdag i storkøbenhavn, og ikke en eneste smilende engelsk tjener var i syne, og hvad gør man så?

Jeg måtte selv igang i køkkenet og bage nogle scones - uhmm de blev rigtig gode!

Scones har - som næsten alt andet i livet - sine egne hemmeligheder, eller tricks om du vil.

1. Dejen må ikke æltes for meget - når smøret er smuldret ud i melet så skal de våde ingredienser i, og så skal dejen kun samles til den er glat og fin. Jo mindre du ælter jo luftigere bliver de - ælter du for meget bliver de seje.

2. Hvis du tager halvdelen af mælken (eller kærnemælken, yoghurten eller lign) og erstatter med vand så bliver de også lettere

3. De skal bages ved høj temperatur - ca. 220 grader

Jeg bagte efter denne opskrift og fik 12 scones ud af det:

300 g hvedemel
30 g smør
2½ tsk bagepulver
1 knivspids salt
60 g flormelis
2 ½ dl mælk
Vanillekorn fra en halv stang vanille

Til pensling:
1 dl mælk og 1 æg pisket sammen

Tænd ovnen på 220 grader.

Sigt mel, bagepulver og salt ned i en skål. Tilsæt smør og vanillekorn (og smuldr det ud i melet indtil det ligner brødkrummer. Det kan gøres med hænderne eller forsigtigt i en røremaskine.  Sigt flormelis ned i melblandingen og tilsæt mælk og bland det hurtigt sammen til en blød dej.

Vend dejen ud på et meldrysset bord, ælt den hurtigt igennem og rul den ud i 2 cm tykkelse.

Brug en meldrysset rund udstikker - det kan fx være et glas - eller skær cirkler ud med en kniv, og sæt de runde scones på en bageplade.


Pensl dem med æggebalndingen og bag dem ved 220 grader i ca. 10 minutter.

Afkøles på en rist.



Disse er med en skøn vanillesmag, men du kan tilsætte lidt grovhakket chokolade og få lækre chokolade-scones. Eller lidt tørrede tranebær, eller lidt rosiner.....

God fornøjelse

2 kommentarer:

  1. Uhmm, har ikke prøvet med vanilje i, men det må jeg da klart gøre - jeg ELSKER vanilje :-)

    Sådan en friskbagt scone er altså dejlig....

    Mange hilsner
    Birthe

    SvarSlet
  2. Hej Birthe. Ja - vanille er en fantastisk ting...synes snart heller ikke jeg bager noget uden at vanillestængerne er fremme :D

    SvarSlet