.......hvad ville livet være uden kærlighed og kage?

torsdag den 9. september 2010

Klare lyspunkter - men ikke Als var godt ;-)

Så kom vi endelig til brød og mad festivalen ved Skærtoft Mølle.


Nu er jeg jo rigtig glad for Skærtoft’s produkter, og forventningerne til festivalen og de deltagende producenter var derfor høje.

Der var da også nogle, der indfriede de forventninger. Især Lars Skytte, hvis rabarber- saft, kompot og chutney jeg bare måtte have med hjem (når der nu er nogen der ikke vil dele - se indlæg længere nede;-) ), og selvfølgelig skulle både Gul og Blå Als, samt kagemel fra Skærtoft Mølle også i kurven.

Derudover blev jeg ikke overbevist eller lokket af de fremmødte producenter. Det går over min ringe forstand, hvorfor gode varer, herunder økologiske varer absolut skal forbindes med kedeligt hjemmestrik, urte afkog og spejderknive - dermed ikke sagt at de ikke også har værdi, blot at jeg savner en større tilgængelighed og ja noget jeg kan identificere mig med.

Noget jeg ellers synes at Skærtoft har formået, nemlig gode varer, med en god historie og godt design. Altså produkter, der mere signalerer friske torvevarer og innovativt design fra ildsjæle, end rabatkuponer og manglende interesse.

Hvad der skulle have været den glade finale - nemlig det sønderjyske kagebord, var mere mareridt end drømmekage.

Alt for dårlig planlagt, hvad der endte med kold kaffe, laaaaaaang kø og da det hele skulle være overstået på 30 min inden næste hold, ja så måtte vi gå mod bilen med vores lille tallerken i hånden. Vi kunne dog godt have sparet os anstrengelserne, desværre levede kvaliteten af kagerne slet ikke op til, hvad man med rette burde kunne forvente. Tørre og kedelige i både smag og udseende - langt fra hvad en husmor fra de kanter ville bryde sig om at servere.

Jeg håber meget, at der rettes op på det til næste år.


Tilgengæld var Andrew Whitley’s indlæg, ganske som ventet, både informativt og underholdende. Skræmmende hvor ringe, mange af de råvarer, der fremavles i dag er.

Vi glæder os rigtig meget over, at vi nu er en del af “the fungal network” /svampenetværket, der er Andrew’s svar på virale kampagner, så nu kan vi bage surdejsbrød og med den gode smag af disse, sprede budskabet om bedre råvarer!

mandag den 6. september 2010

Rabarberkompot

Jeg købte et bundt rabarber forleden dag, og selvom jeg faktisk ikke lige havde planlagt at lave noget ud af dem i aften, så gik jeg alligevel igang.

Hold da op, hvor er rabarber da iøvrigt dyre i supermarkederne. Jeg har overvejet om de mon kan dyrkes i en stor krukke i haven? I så fald så må det blive et kommende haveprojekt - det kan være I kommer til læse mere om det her på siden.

Anyway - igang med rabarberkompotten...

Jeg brugte et bundt rabarber, ca. 300 g. sukker og en hel vanillestang.

Skær rabarberne i ca. 2 cm stykker, og put dem i en gryde. Drys sukkeret ud over, flæk vanillestangen og put vanilllekorn og stang ned sammen med rabarber og sukker.




Lad det stå i ca. 1-1½ time.

Så varmer du det langsomt op, og lader det simre indtil rabarberne er møre. Du må ikke hælde vand ved inden du varmer det op - der er nok saft i rabarberne til at der kommer væske nok i bunden af gryden.

Jeg hælder det hele på glas sammen med vanillestangen, og bruger det fx koldt sammen med græsk yoghurt, i kager, på en lun pandekage eller på en skive godt brød. Det kan fryses ned i mindre portioner, og tages frem på en kold februardag, hvor du har brug for et lille strejf af sommerens smag.




Det er ikke så sødt som marmelade, men jeg synes kompotten har det helt rigtige rabarbertwist.

God fornøjelse